top of page

Acupunctuur

Een uitgangspunt van de acupunctuur is dat iedereen die leeft, ´levenskracht´ bezit.

Deze levenskracht wordt ook wel Qi genoemd, kan beïnvloed worden door aanraking van speciale punten op het lichaam.
Dit zijn de zogenaamde acupunctuurpunten. Aanvankelijk waren deze acupunctuurpunten praktisch en symptomatisch, en werden deze vooral mondeling overgedragen.
Na verloop van tijd ontdekte men dat er specifieke werking bleken te bestaan tussen de verschillende punten. Er werd een duidelijke theorie aan deze punten gekoppeld.
Deze theorie gaat er vanuit dat er een systeem bestaat van het stromen van Qi tussen de verschillende punten. Dit systeem noemt men het meridianensysteem en bestaat uit 12 delen.
Elke meridiaan heeft een koppeling met een bekend orgaan, met zintuigen, met gevoelens enzovoort.

Door gebruik te maken van naaldjes in deze punten laat men de Qi weer stromen tussen deze meridianen.

Auriculotherapie

 

De ooracupunctuur is echter niet Chinees en nog maar rond 1950 ontdekt en ontwikkeld door dokter Paul Nogier, een huisarts in de omgeving van Lyon.

Op zijn spreekuur was het hem opgevallen dat sommige patiënten een litteken in het oor hadden. Bij navraag vertelde de patiënten hem dat iemand ze van hun ischias had genezen door met een gloeiende spijker op een pijnlijke plek op het oor te prikken, en de pijn verdween als sneeuw voor de zon. Paul Nogier ging wat experimenteren, het bleek dat verhitten niet nodig was en dat het prima ging met gewone naalden. En zo is hij gaan zoeken naar punten op het oor en begon die te documenteren. En zo ontstond de ooracupunctuur.

De behandeling

In de oorschelp bevinden zich talloze acupunctuurpunten. De therapeut plaatst, ter ondersteuning of als behandeling naalden in het oor natuurlijk afhankelijk van de klacht waarvoor u komt. Ook kan het voorkomen dat er een of meerdere zogenaamd verblijfsnaaldjes, of oorzaadjes geplaatst worden. Dit zijn kleine knopjes welke als het ware in uw oor gezet c.q. geplakt worden. Er komt een klein plakkertje overheen en vervolgens blijven de knopjes een aantal dagen zitten, zodat de punten een lange werking hebben. U kunt met de knopjes in uw oor gewoon douchen en zwemmen zonder dat de knopjes eruit gaan.

Mocht u last hebben van de verblijfsnaaldjes c.q. zaadjes dan kunt u deze zelf verwijderen, of laten verwijderen door iemand in u omgeving.

Een behandeling duurt ongeveer 30-45 minuten. Kan ook evt. in combinatie met VoetreflexPlus ™.

 

bnvghghfhgfj.jpg
bottom of page